четвртак, 20. фебруар 2014.

Izvlačenje glavnih ideja u ugostiteljstvu


 Ovo je način da se izvuku nove ideje, a može efikasno funkcionisati unutar formalne strukture u kojoj svaki član
kuhinjskog tima mora znati i razumeti sledeće
1. Brejnstorming period bi trebalo ograničiti na određeno mesto i vreme. Korisno je da mu prethodi desetominutni
period zagrevanja na temu koja uopšte nije vezana za glavni predmet predavanja. Planirajte da odvojite 30 minuta za
glavnu temu i ciljeve. Trebalo bi prekinuti na vreme čak iako ste u punom zamahu.
2. Ovaj deo predavanja bi trebalo održati u potpuno opuštenoj atmosferi. Tim bi trebalo ohrabriti i motivisati da iznesu
svoje ideje Procena ideja koje se iznose strogo se izbegava u toku ovog dela predavanja.
3. procedura zahteva da svaki član tima iznese svoje nove ideje bez obzira na to koliko ekstremno one izgledale. Ne bi
trebalo da se prebacuju na ideje drugih ljudi i da čekaju na šansu da se i njihove ideje nekako priključe već bi trebalo
da razvijaju ideje drugih ljudi.
Funkcioneri u toku ovog dela predavanja su predsedavajući (koji ne mora biti nadzornik) i zapisničar.Dužnosti
predsedavajućeg su:


 • Da definiše ciljeve ili probleme na početku
• Da bude nezavistan u odnosu na pitanja koja se postavljaju i da se ne meša niti dominira
• Da usmerava diskusiju i da spreči da se skreće sa teme
• Da reaguje kako bi kontrolisao da ne izlažu svi ideje u isto vreme, i da pomogne onima koji su tihi da se čuju i da
dođu do izražaja
• Da doprinese izvođenju ideja
• Da prekine bilo kakvu formu procenjivana u toku ovog dela predavanja
• Da uključi sve članove tima i da obezbedi pozitivnu povratnu informaciju kako bi ohrabrio da se uključi što više članova tima (Freed Back)


Dužnosti zapisničara su:
• Da zapisuje ideje do kojih se dođe
• Da ponovo pregleda zapisane predloge i da stimuliše dodatne ideje i predloge
Izvlačenje novih ideja je odličan metod da se reše problemi unutar kuhinje. To je takođe i odličan način da se
identifikuju propusti u obuci.
Navesti ljude da se uključe je jedna od najboljih metoda da se olakša učenje. To je jedinstven i najpozitivniji
doprinos uspešnoj obuci i učenju.




Нема коментара:

Постави коментар