недеља, 6. јул 2014.

Gastronomija



Gastronomija (od grčke reči -{gastri}- koja znači stomak i -{nomos}- znanje ili zakon) obuhvata sve ono što se odnosi na kuvanje, kuvarsku veštinu i s tim u vezi, u širem smislu obuhvata gurmanluk, sladokustvo, a u najširem smislu vezu kulture i hrane, odnosno umetnost ishrane, kulinarsku umetnost.

 

Ne treba je mešati sa gastrologijom (gastri-stomak, logic-nauka), koja je medicinska grana koja se bavi proučavanjem bolesti probavnog sistema. (Gastroenterologija).

 
Oblasti koje imaju bliske veze sa gastronomijom su i društvene nauke, „fina umetnost“, ali i prirodne nauke koje se bave proučavanjem digestivnog trakta čoveka.


Naučna disciplina koja se bavi proučavanjem kuvanja i gastronomijom poznata je kao molekularna gastronomija (eng. molecular gastronomy).


Tekst iz: http://sh.wikipedia.org/wiki/Gastronomija

Нема коментара:

Постави коментар