Jedan od najpopularnijih deserata u svetu je TIRAMISU!
Sama reč "tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila "podigni me". Ovaj kolač poznat je u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese.
Posoje razne legende o nastanku ovog desetra, jedna od njig glasi. Desert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Toskani, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.
Za današnju verziju tiramisua kažu da je nastala u restoranu po imenu "Le Beccherie" u italijanskom gradiću Trevizo, koji se nalazi severozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o "ženama" koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama trebalo je nešto da ih "podigne" i osveži u pauzama između mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime.
Danas je tiramisu jedan od vodećih omiljenih poslastica u celom svetu. Postoje razne varijante njegovih recepta. Ali ne zamenjivi sastojci su, tiškote, maskarpone sir, slatka pavlaka, jaja, šećer, kafa i kakao.
Sama reč "tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila "podigni me". Ovaj kolač poznat je u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese.
Posoje razne legende o nastanku ovog desetra, jedna od njig glasi. Desert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Toskani, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.
Za današnju verziju tiramisua kažu da je nastala u restoranu po imenu "Le Beccherie" u italijanskom gradiću Trevizo, koji se nalazi severozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o "ženama" koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama trebalo je nešto da ih "podigne" i osveži u pauzama između mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime.
Danas je tiramisu jedan od vodećih omiljenih poslastica u celom svetu. Postoje razne varijante njegovih recepta. Ali ne zamenjivi sastojci su, tiškote, maskarpone sir, slatka pavlaka, jaja, šećer, kafa i kakao.
Нема коментара:
Постави коментар