субота, 12. јануар 2013.

Карактеристике Руске кухињ



                         
Измајиловски парк у Москви
На нашим просторима руска је кухиња прилично непозната, премда је заправо врло интересантна и разноврсна. У себи садржи и сву раскош царског двора али и сиромаштво грађанских слојева, те су им јела, баш као и друштвено-политичка ситуација, врло јасно поларизована - варирају од скупоценог кавијара до скромних јела са купусом. Појам руска кухиња обухвата кухињу са подручја бившег Совјетског Савеза, што носи посебну егзотику, јер ту спадају и јела данас самосталних азијских држава. У руској кухињи разликујемо три периода: старо-руску кухињу, те кухињу из московског периода и новог доба. У тзв. Московском периоду, за време Московије и Москаља, постојале су две засебне кухиње - за богате и сиромашне.

Сирники
Храна обичних људи била је врло скромна и једноставна, док је властела уживала у посебним специјалитетима, посебице у вријеме празника, нарочито Ускрса. Новије доба датира од времена Петра Великог и Катарине Велике, када заправо и почиње руска кулинарска традиција. Тада се почињу прихваћати и западноевропска јела, као што су сендвичи, француски и низоземски сиреви, шунка, итд.
Руска закуска
Руску кухињу могли бисмо окарактерисати здравом и укусном, уз врло једноставну припрему. Њени основни састојци су житарице, поврће, воће, зачини, морске и речне рибе, месо и млечни производи. На руску кулинарску традицију велики је утицај оставила Православна црква. Како је у тренутку верских празника било препоручљиво избегавати месо, млечне производе и јаја, таква се традиција уврежила и осталих дана у години. Руски оброк почиње предјелом или закуском, потом следи супа, главно јело и десерт.

Измајиловски парк у Москви
Руска кухиња је такодје врло храњива. Живина, месо чак и риба, праве се обично надевени неким богатим надевом који је у исто време пун витамина. Тесто се углавном једе у облику "пирога" и " пирошки", такодје надевених храњивим издашним надевом. Читава прича о руској народној кухињи, можда и може да се сведе на ону познату Толстојеву реченицу, "шчи и каша-храна наша". Али чак и да је тако вреди је представити јер традиционална руска кухиња у потпуности одговара савременим захтевима здраве исхране.Каше су можда најтипичније за руску кухињу. Готово свака породица једе за доручак гриз, пиринач, хељду, пшеницу или јечам скуван на води или млеку, као слатку или слану кашу. Каше се служе као обавезан додатак неким јелима, или као обавезан додатак неким јелима. Једу се за "здравље и лепоту", како то рускиње обавезно истичу, уверене да беспрекоран тен и добро варење дугују искључив кашама.
Царска кочија у музеју Ермитраж у Санкт-Петербургу


 

1 коментар:

  1. "Сирники" и "Руска закуска" су припремљени у ресторану "Dinastia" у Алмати!

    ОдговориИзбриши