четвртак, 3. јануар 2013.

Историја царске руске кухиње



Под појмом 'руска кухиња' уствари се широм света промовише кухиња великог подручја бившег Совјетског Савеза, што јој даје додатну егзотику, јер обухвата и данашње самосталне азијске државе у којима се кувају нама потпуно непозната јела.
Руска је кухиња код нас мање позната, али зато не и мање интересантна и разнолика. У својој историји носи раскош двора и сиромаштво најширих слојева, па се Руси могу похвалити скупоценим кавијаром и скромним специјалитетима од купуса и др.
О руској кухињи може се говорити тек тамо од 9. века када је словенска популација научила пећи хлеб од ражи и квасца за дизање. Записе о првим рецептима оставили су нам монаси који су у манастирима морали живети од плодова свога рада. Обрађивали су тло, ловили рибе, сакупљали гљиве, биље и воће, али су и записивали своје рецепте у 'књигу кувања'. Једно од најпознатијих руских јела је супа од купуса позната као шчи (Щи), у коју се по данашњем рецепту стављају још и мрква, корен целера, лук, кромпир и друго. Од традиционалних пића најпознатија су им квас и водка.
 Старо-руска кухиња састојала се углавном од меса, рибе, дивљачи, поврћа и сакупљачких плодова, као што су гљиве и дивље воће и бобице. Раж је традиционална у припреми хлеба, док се пшеница користи тек у новије вријеме. Супе су веома популарне, уз шчи, ту је и рассолник (Рассольник). Риба је такође популарна, у старој руској кухињи слатководна риба била је гост само на царским и бојарским столовима, специјалитети су касније постали лосос и јесетра. Посебно је на цени кавијар, којега је народ јео са зачинима, бибером и луком. Најчешће јело старих Руса је било црвено месо (говедина), те јагњетина и свињетина. Конзумација неких врста меса у то време била је стриктно забрањена, нарочито месо дивљег зеца, но зато су на располагању имали месо дивљих птица, међу којима и лабуда и ждрала, црног тетреба и јаребица.
Московски период - у време такозване Московије и Москаља, биле су две кухиње, она за богате, и једна за сиромашне. Храна обичних људи била је једноставна, но зато су софистицирани боари уживали у посебним специјалитетима, нарочито  за време празника.
 Новије доба.- у време Петра Великог и Катарине Велике почиње њихова кулинарска традиција али и почињу прихватати нека западноевропска јела, као што су сендвичи, француски и холандски сиреви, шунка и друго.
 У облику у којем се очувала до данашњих дана Руска кухиња се потпуно формирала пре више од 100 година, у другој половини 19.века, управо се тада у раздобљу између 40-их и 80-их година 19. века, појавио велики број куварских приручника чији су аутори били људи из различитих сталежа (од племића до сељака) и из разних крајева земље.  



6 етапа у развоју Руске кухиње:
1) староруска кухиња( IX do XVI veka)
2) кухиња Московске државе (XVII)
3) кухиња петровско-катаринског раздобља (XVIII)
4) петербуршка кухиња (крај 1860 године)
5) општеруска национална кухиња( 60-те године XIX и 
почетак XX века)
6) совјетска кухиња (1917-1985)



Годинама је  "Гвоздена завеса" и планска економија Совјетског савеза спречавала кулинарску размену преко границе. Црвени див је сломљен на делове, Русија полако постаје демократска земља док су бивше Совјетске републике постале независне. Појавом и развојем приватне економије, створено је још више различитости у исхрани Руса, док су нове државе са ентузијезмом  представљале своја национална јела.  Закуски – предјела и пирошке (Пироги) из Европског дела Русије, палмени (палмени) из Сибира, Борш (Борсцхи) из Украјне, Шашљик (Схдсхлик) из Јерменије и Јесетра из Каспијског мора, поново привлачи сладокусце из целог света.
Традиција се поново вратила у Руске животе. У време Цара, Руска кухиња збуњивала је госте из света незамисливим богатством.  Насупрот раскошном животу и кухињи аристократије, обични људи живели су скромно и штедљиво. У то време људи су живели у сиромаштву, хранећи се од онога што су могли да произведу на свом имању или башти. Пећ и рерна су им били на централном месту у њиховим породичним домовима. Због тога су јела печена у рерни главна карактеристика Руског руралног кувања.

Ускрс представља најзначајнији празник Руског календара, њега поштују и славе сви, па и атеисти. Поред литургије у Православним црквама, битна карактеристика Ускрса је и празнична трпеза. Нарочито је важан крај Великог поста који се у Русији схвата јако озбиљно. Према строгом Православном учењу, у време Великог поста забрањено је конзумирање јаја, сланине, путера, млека и меса. Међутим, после поста црвена Ускршња јаја су обавезна као и луксузни кавијар (Икра), Ускршњи колач (Кулицх) и Пашка (Пасхка) спремљена од младог белог сира и јаја.


Нема коментара:

Постави коментар