Čokolada, omiljena poslastica od davnima koja je veoma popularna danac u svim narodima sveta! Putevi čokolade počinju još od drevnih vremena i povezani su sa istorijom mnogih naroda i nestalih civilizacija.
Drvo kakao potiče
iz tropske prašume donje Amazone, gde uspeva u poluseni
viših stabala, zaštićen od sunca i vetra. Danas se uzgaja na
plantažama širom tropskog pojasa; gotovo 60% svetske
proizvodnje potiče sa plantaža Obale Slonovače i Gane.
Prve
plantaže kakao zasadio još Hernán Cortés početkom 16.p.n.e. u karipskom je krugu,
uspostavivši Španski monopol na uzgoj.Uprkos
strogom nadzoru, u 17.stoljeću su Nizozemci uspeli
prokrijumčariti semenke u svoje kolonije na Sumatri i Javi, odakle se kakao
posle proširio u Indoneziju i na Filipine.
Praline |
Mlado
stablo kakao tek u dobu od tri godine počinje davati plodove, koji idućih 20-25
godina dozrevaju svakih pet meseci. Veliki plodovi intenzivno žute ili crvene
boje, pomalo nalik na papaju rastu direktno iz debla. Svaki sadrži oko 40-50
zrna, uronjenih u meku belu pulpu. Kada
se plodovi sa debla odseku mačetom i prepolove, izvade se zrna, zamotaju u
pulpu i bananino lišće te tako umotana, fermentiraju oko mesec dana. Posle
fermentacije kakao se po selima suši sledećih 7-10 dana na suncu. U Gani na
bambusovim prostirkama izdignutim od zemlje na visokim potpornjima, a u Obali
Slonovače na betonu.
Ubrzo
nakon berbe, na mestu gde je odrezan plod izbiju novi beli cvetovi i novi petomesečni
ciklus zrenja započinje. Zabeležena
istorija čokolade otpočela je pre oko 3000 godina u tropskim predelima Srednje i
Južne Amerike. Pretpostavlja se da su prvi uzgajivači
kakao bili Olmeci, jedna od najstarijih kultura Srednje Amerike. O
njima ne znamo mnogo, ali je u njihovom jeziku postojala riječ kakao
(kah KOW). Nakon
propasti olmečke civilizacije, na području od Yucatana do Gvatemale u 4.st.AD utemeljena
je država Maya. Iz toga vremena sačuvan je najraniji arheološki ostatak kakaa. Maye
su stablo kakaa nazivali jednostavno "drvo" – cacahuaquchtl. Smatrali
su da
ono pripada svetu bogova i da su njegovi plodovi dar boga čovjeku.
Začini u proizvodnji čokolad |
U
četiri sačuvana mayanska kodeksa zabeleženi su mnogi rituali u kojima se
zajedno s bogovima pojavljuju plodovi kakaovca. Maye,
kao i ostali srednjoamerički narodi, čokoladu nisu jeli, nego pili. Od njih
potiče penušavi gorki napitak sa kojim su se susreli Španci kad su se iskrcali
u Novom Svetu.Napitak
se pripremao tako da se zrna kakaa melju kamenim valjkom manom, na metateu, posebnom
stolu od vulkanskog kamena, a potom se dobijena pasta mešala sa vodom, kukuruznim
brašnom, čili papričicama i raznim drugim začinima.U
kodeksima se opisuje nekoliko vrsta čokoladnog napitka, od kašastog do sasvim retkog,
ali morao je biti penast i začinjen. Pio se nezaslađen, začinjen vanilom i
čili-paprikom, sa debelim slojem guste pene dobijene višekratnim prelijevanjem
iz jedne posude u drugu.
Nakon
propasti Maya u 9.st.AD, njihovo područje su naselili Tolteci, a za njima Azteci
koji su se proširili iz Meksika. Prema toltečkoj legendi, kakao je ljudima dao
sveti kralj Quetzalcoatl koji je zbog toga bio kažnjen od bogova. Azteci
su u čokoladi videli izvor spiritualne mudrosti, energije i pojačane seksualne
moći.
Govorilo
se da je car Montezuma pio pedeset šoljica dnevno. Pri verskim obredima, u
čokoladu su osim začina dodavali i achiote, seme annatto drveta, od čega je
napitak poprimio krvavo crvenu boju.
Još
iz aztečkog vremena čokolada je služila za jačanje vojnika. Za vreme ratova,
vojnici su dobijali redovne porcije čokolade.
Posle je i u Europi čokolada
postala omiljena namirnica na bojištu. Napoleon je navodno ispijao u velikim
količinama, a od prvog svetskog rata do danas pločice
su čokolade deo provijanta američkih vojnika. Kakao
je u aztečkoj državi osim za piće služio i kao platežno sredstvo: rob se mogao
kupiti za sto zrna, zec ili usluga prostitutke za deset, a bundeva je koštala
četiri. U
aztečkoj državi kakaom se plaćao porez: zabeleženo je da je pokrajina Cihnatlan
plaćala kralju dva puta godišnje po 800 cargas (1 carga = 24 000 zrna).
Prvi
Europljanin koji je okusio kakao bio je Kolumbo, prilikom svog četvrtog
putovanja u Novi svet. Legenda kaže da su mu
1502. stanovnici otoka Guanaya u Hondurasu ponudili šoljicu čokolade, ali njemu
se gorki napitak uopšte nije dopao. U brodski dnevnik je zapisao da je od plemenskog
poglavice na poklon dobio velike bademe koje domoroci koriste kao novac i
pripremaju za piće, ali vrednost toga poklona zapravo nije shvatio.
Нема коментара:
Постави коментар