Glavna jela za banket |
Potreba za pozitivnom povratnom vezom je karakteristična za sve polaznike. Posebno odrasli vole da znaju kako se meri njihov trud u odnosu na ciljeve treninga. Dodatno, odrasli učenici mogu imati određenu rezervisanost što se tiče treninga: među njima se nalaze sumnja u njihovu sposobnost učenja i strah od neuspeha.
Svaki trening bi trebao biti otvoren sa dobrom uvodnom aktivnošću koja će svakoga opustiti. Odrasli preferiraju biti tretirani kao individue koje imaju jedinstvene i posebne talente, kao što vole neformalno okruženje.odraslih mogu biti opisane kao promenljivi činioci. Uloga šefa supervizora kao promenljivog činioca je da predstavi informaciju ili veštinu u okruženju koje vodi učenju, i uloga polaznika je da preuzme informaciju (ili veštinu) i primeni je na najbolji mogući način.
Postavljanje pozitivnog okruženja za trening zavisi od shvatanja karakteristika učenja odraslih. Dinamika procesa treninga ovisi o jasnom shvatanju tih karakteristika od strane instruktora. Za odrasle bi trening trebao biti visoko motivaciono iskustvo, posle koga bi trebali bili inspirisani i predani isprobavanju novih ideja i pristupa. Efektivan trening odraslih bi trebao biti relevantan, praktičan, inspirišući, dinamičan, informativan i orijentisan na rešenja.
Aprilske jagode i trešnje u Almati |
Umor je stanje koje sprečava učenje. Smanjuje mentalnu i fizičku sposobnost prihvatanja i asimilacije novih informacija. Stoga je neophodno da se trening planira i izvršava u dogledno vreme. Ne treba ga sprovesti posle radnih smena. Monotonija takođe predstavlja problem. Ako glavni predavač nađe predavanje dosadnim, veoma je moguće da će ga naći dosadnim i ostali članovi tima. Važno je za predavača da trening održi živim i interesantnim. Iako je informacija predavaču rutina, možda to nije slučaj za članove tima.Distrakcije koče trening. Planirajte vreme za trening tako da izbegnete distrakcije vezane za posao. Ljudi su uobičajeno napeti kada su suprotstavljeni nepoznatom. Do šefa je da kreira pozitivnu okolinu za trening, koja je motivišuća i kvalitetno postavljenja.
Pre početka treninga, kao dodatak fizičkim razmatranjima kako, kada i gde treba održati trening, članovi tima moraju biti analizirani da bi se odredilo sledeće:
Koja su njihova ranija poslovna kulinarska iskustva, znanja i veštine?
Koje tipove poslova moraju da izvršavaju?
Pažljivo se mora odrediti pandan između zadataka koje članovi tima trenutno obavljaju i onoga čemu ih trening priprema.
Pre početka treninga pregledajte ciljeve treninga. Ovaj pregled će služiti fokusiranju predavača na ciljeve treninga i koji su željeni ishodi. Sledeći korak je razvoj prezentacije. Ovo uključuje teme predavanja, i podvlačenje aktivnosti učenja namerene pojačanju treninga. U ovom stadijumu važno je znati da dizajn odličnog predavanja ne garantuje odličan ishod u smislu treninga.
Pitanja o kojima treba pažljivo razmatrati za stvaranje okruženja treninga uključuje preformulisati viziju organizacije i podvlačenje ciljeva TQM. Sledeće za razmatranje je glatka tranzicija od atmosfere vođene poslom u kuhinji do atmosfere treninga. Predavanja ne smeju da oduzimaju velike delo radnog dana.
Opseg im može biti od 30 minuta do 2 sata, ali moraju biti na aktuelnom osnovu.Vitalno je da se trening ne prekida od strane zahteva posla.
Plan mora uključiti pauze za obrok ili kafu u toku predavanja. Kada alokacija vremena postane deo plana treninga, mora se strogo poštovati. Gde će se održavati trening? I naj dinamičniji šef trener može omanuti u slabo pripremljenim uslovima. Da li održati trening na ili van mesta rada, uslovi moraju biti zadovoljavajući:
Ako je prostorija pretopla ili premala, rezultat će biti slaba nastavna klima.
Da li je osvetljenje odgovarajuće? Da li soba može biti zatamnjena radi prikazivanja prezentacija, a uporedo dozvoliti učesnicima hvatanje beležaka?
Da li audio/video i demonstraciona oprema radi?
Postoji li tabla za pisanje na raspolaganju?
Pitanja o kojima treba pažljivo razmatrati za stvaranje okruženja treninga uključuje preformulisati viziju organizacije i podvlačenje ciljeva TQM. Sledeće za razmatranje je glatka tranzicija od atmosfere vođene poslom u kuhinji do atmosfere treninga. Predavanja ne smeju da oduzimaju velike delo radnog dana.
Opseg im može biti od 30 minuta do 2 sata, ali moraju biti na aktuelnom osnovu.Vitalno je da se trening ne prekida od strane zahteva posla.
Plan mora uključiti pauze za obrok ili kafu u toku predavanja. Kada alokacija vremena postane deo plana treninga, mora se strogo poštovati. Gde će se održavati trening? I naj dinamičniji šef trener može omanuti u slabo pripremljenim uslovima. Da li održati trening na ili van mesta rada, uslovi moraju biti zadovoljavajući:
Ako je prostorija pretopla ili premala, rezultat će biti slaba nastavna klima.
Da li je osvetljenje odgovarajuće? Da li soba može biti zatamnjena radi prikazivanja prezentacija, a uporedo dozvoliti učesnicima hvatanje beležaka?
Da li audio/video i demonstraciona oprema radi?
Postoji li tabla za pisanje na raspolaganju?
Dobro početi
Predavanja koja dobro počnu, u pozitivnom okruženju, generalno imaju bolju šansu da se dobro završe od onih koje loše počnu. Ako prvi trening počne ispravno, predavač će se osećati dobro u vezi predavanja. Verovatno će mnogo više toga biti naučeno. Prvi utisci mogu biti dugotrajni, i prvo predavanje postavlja ton ostatku programa treninga.
Priprema:
Postoji više razloga zbog kojih je priprema neophodna:
1. Obezbeđuje da se ne zaboravi ni jedan važan detalj.
2. Predavanje može biti sistematično organizovano.
3. Teme mogu biti procenjene da bi se odredila njihova relevantnost sveobuhvatnim objektivima i viziji organizacije.
4. Mišljenje šefa supervizora može biti usmereno da odgovara potrebama treninga individualnih članova tima, i individualne potrebe mogu biti usmerene da omoguće različite nivoe znanja.
5. Nepotrebno preklapanje i ponavljanje tema može biti izbegnuto.
6. O količini i tipu učešća polaznika se odlučuje pre.
7. Priprema osigurava da se što više koristi izvuče iz vremena datog treningu.
8. Najvažnije, pomaže ojačanju samopouzdanja šefa supervizora kao trenera.
Adekvatna priprema često služi kao osvežavanje i pomaže šefu supervizoru da efikasnije odradi svoj posao.
Predavanja koja dobro počnu, u pozitivnom okruženju, generalno imaju bolju šansu da se dobro završe od onih koje loše počnu. Ako prvi trening počne ispravno, predavač će se osećati dobro u vezi predavanja. Verovatno će mnogo više toga biti naučeno. Prvi utisci mogu biti dugotrajni, i prvo predavanje postavlja ton ostatku programa treninga.
Biftek |
Postoji više razloga zbog kojih je priprema neophodna:
1. Obezbeđuje da se ne zaboravi ni jedan važan detalj.
2. Predavanje može biti sistematično organizovano.
3. Teme mogu biti procenjene da bi se odredila njihova relevantnost sveobuhvatnim objektivima i viziji organizacije.
4. Mišljenje šefa supervizora može biti usmereno da odgovara potrebama treninga individualnih članova tima, i individualne potrebe mogu biti usmerene da omoguće različite nivoe znanja.
5. Nepotrebno preklapanje i ponavljanje tema može biti izbegnuto.
6. O količini i tipu učešća polaznika se odlučuje pre.
7. Priprema osigurava da se što više koristi izvuče iz vremena datog treningu.
8. Najvažnije, pomaže ojačanju samopouzdanja šefa supervizora kao trenera.
Adekvatna priprema često služi kao osvežavanje i pomaže šefu supervizoru da efikasnije odradi svoj posao.
Nepredvidiva priroda industrije pružanja usluga hrane, često čini planiranje treninga teškim. U prilogu struktuiranih sesija treninga, svaka moguća prednost bi trebala biti iskorišćena za trening totalnog kvaliteta.
Ako se njihova definicija i shvatanje suštine Vašeg posla ne slaže sa Vašim, onda možete imati problem, jer su Vaši zaposleni direktna veza između Vas i Vaših gostiju. Kada šefovi kuhinje sa svojim radnicima svakodnevno stupaju u spontanu i otvorenu komunikaciju time uspostavljaju atmosferu u kojoj će zaposleni biti svesni šta se od njih traži i šta je ono šta vi kao vlasnik želite da pružite gostima.
Integracijom treninga u posao, šef supervizor gleda na propuste između traženog kvaliteta i performanse svakog člana tima, uz davanje pohvala i podsticaja timu.
Menadžment totalnog kvaliteta kao filozofija ovisi o stalnim poboljšanjima u svim nivoima kilinarnih operacija.
Da bi TQM funkcionisao , investicije u davaoce usluga hrane moraju biti ostvarene kroz stalan trening. Stoga, moderni šef supervizor, pored ostalih neophodnih veština nadgledanja, mora biti prvoklasni trener i gastronom.
Trening je proces, i poseduje razne oblike. On je sistematična aplikacija:
•
Analiziranja potreba treninga
•
Razvoja ciljeva treninga
•
Određivanja odgovarajućih metoda treninga
•
Vođenja i evaluacije treninga
Ako se njihova definicija i shvatanje suštine Vašeg posla ne slaže sa Vašim, onda možete imati problem, jer su Vaši zaposleni direktna veza između Vas i Vaših gostiju. Kada šefovi kuhinje sa svojim radnicima svakodnevno stupaju u spontanu i otvorenu komunikaciju time uspostavljaju atmosferu u kojoj će zaposleni biti svesni šta se od njih traži i šta je ono šta vi kao vlasnik želite da pružite gostima.
Integracijom treninga u posao, šef supervizor gleda na propuste između traženog kvaliteta i performanse svakog člana tima, uz davanje pohvala i podsticaja timu.
Menadžment totalnog kvaliteta kao filozofija ovisi o stalnim poboljšanjima u svim nivoima kilinarnih operacija.
Da bi TQM funkcionisao , investicije u davaoce usluga hrane moraju biti ostvarene kroz stalan trening. Stoga, moderni šef supervizor, pored ostalih neophodnih veština nadgledanja, mora biti prvoklasni trener i gastronom.
Banket salata |
•
Analiziranja potreba treninga
•
Razvoja ciljeva treninga
•
Određivanja odgovarajućih metoda treninga
•
Vođenja i evaluacije treninga
Korpa domaćeg peciva |
Shvatanje kako ljudi uče je ključ efikasnog treninga. Ni dvoje ljudi ne uče istom brzinom ili na isti način. Postojaće padovi i skokovi u individualnom progresu članova tima.
Treninzi bi trebali biti stimulativni i inspirativni i izdvojeni od uobičajenog plana rada. Ambijent u kome će se održavati trening bi trebao biti naklonjen učenju. Trajanje i tajming treninga je važan. Trening mora biti planiran na logičan način, i ne bi trebao predugo trajati. Dinamične prezentacije će uvek oterati monotoniju i umor.
Danas je hotelska industrija dinamična kao nikada pre, puna brzih promena i prilika da se upotrebe novo stečene veštine. Stoga, produktivni trening ja bitniji nego ikad.
Dok je koncept treninga prav i dosta bazičan , pravi izazov je primeniti ga stalno menjajućim pitanjima koja se pojavljuju na dnevnoj ili nedeljnoj bazi. Dobro trenirani članovi kuhinjskog tima su od krucijalne važnosti za kulinarske operacije. Deo ovoga je razumevanje kako članovi tima imaju veze sa proizvodom ili uslugom koju vi dajete i shvatiti da njihove vrednosti nisi neophodno iste kao vaše. Upamtite, važni elementi koje možete smatrati motivacionim faktorima mogu biti gledani kao obični u očima članova tima.
Kao vežbu, pogledajte svoju operaciju sa tačke gledišta zaposlenog. Setite se da imate sposobnost da kontrolišete kako se vaša kulinarna operacija interpretira od strane vaših zaposlenih.
Нема коментара:
Постави коментар